Vrijdagavond 22 maart werd op de eerste etage van het Koning Willem II Stadion terug gekeken uit één van de hoogtepunten in de historie van de Tricolores. De deelname aan de Champions League in 1999, toen Willem II het opnam tegen Spartak Moskou, Bordeaux en Sparta Praag. Presentatoren Frank Evenblij en Marcel Meeuwis blikten terug met de toenmalige trainer Co Adriaanse en de oud-spelers Arno Arts en Raymond Victoria. Ook Mister Willem II John Feskens schoof aan en biechtte op dat hij toen wel eens een foutje maakte. In het seizoen 1998-1999, toen Willem II Champions League haalde, degradeerde hij namelijk met zijn club NAC naar de Eerste Divisie.
Co Adriaanse
De oud-trainer van Willem II was 50, toen hij van Ajax (Directeur Opleidingen) overstapte naar het gemoedelijke Brabant. In het begin was het wennen voor de Amsterdammer, want bij Ajax heerste er een topsportklimaat en bij de Tricolores was het destijds allemaal wat bourgondisch binnen en rondom de club. “Een behoorlijke omschakeling voor me, maar ook voor de mensen in Tilburg. Bij trainingen stonden de supporters op het veld naar de spelers te kijken. Niet dat dat per definitie slecht is, maar ik had daar een andere mening over. Dus ik gaf bij het bestuur aan, dat er een hek rond het veld moest komen. Voor de trouwe volgers van de training lag dat gevoelig, maar later heb ik gehoord dat me dat uiteindelijk wel vergeven is.” Ook de soap rond Willeke Peijen kwam aan bod. “Voorop gesteld was ze een heel lief, aardig en zorgzaam persoon, die alles voor de spelers regelde en over had. Maar het spelershome beschouwde ze als haar club en niet als het spelershome van Willem II. Dat botste uiteindelijk en ik heb zeker geprobeerd om haar dat te laten inzien. Dat is me helaas niet gelukt, maar het bestuur van destijds wilde al voor mijn komst afscheid van haar nemen. Dus ik was niet degene die haar uiteindelijk ontsloeg.”
Willem II werd in de drie seizoenen onder Adriaanse ook wel de meeste fitte ploeg in de Eredivisie genoemd. “Dat vond ik heel belangrijk, want fysiek fit betekent dat ook de geest in goede conditie is. De spelers konden daardoor in het laatste kwartier van een wedstrijd volle bak gaan, als de wedstrijd daarom vroeg. Veel ploegen konden dat niet opbrengen en dat leverde ons veel (extra) punten op.”
Arno Arts
Over die conditionele trainingen kon de middenvelder van weleer goed meepraten. “Het waren niet altijd mijn favoriete onderdelen van een training. Ik heb wat gekreund en gesteund als er weer eens een shuttle-run op het programma stond.” Maar de Groesbeker had na anderhalf jaar samen met teamgenoot Yassine Abdellaoui wat bekokstoofd, om de shuttle-run iets minder zwaar te maken. “Inderdaad en omdat het vergrijp toch verjaard is, kan ik dit na al die jaren best vertellen. Verzorger Henry van Amelsfort zette de run altijd uit, met behulp van een twintig meter lang touw. Op een gegeven moment zei Yassinne, ik ga dit even regelen. Een paar minuten later kwam ie terug, met een schaar en knipte hij zo een meter van dat touw af. Vervolgens legde hij er weer dezelfde knoop in, zodat niemand het verschil zou zien.
John Feskens
De nog steeds in Broekhoven wonende voormalige middenvelder vertrok in 1997 na vijftien jaar bij Willem II te hebben gespeeld en maakte de gouden periode onder Co Adriaanse net niet mee. Hij vertrok naar aartsrivaal NAC, om daar op zoek te gaan naar successen. Het pakte echter anders uit, want in het seizoen dat Willem II Champions League voetbal veilig stelde, degradeerde D’n Fes met zijn nieuwe club naar de Toto Divisie. “Soms maak je wel eens een verkeerde beslissing, maar Willem II zal altijd mijn club blijven.” D’n Beitel is nu videoanalist bij PSV, maar antwoord op de vraag of hij ooit nog eens terugkeer niet afwijzend. “Ik kan niet in de toekomst kijken, dus zeg nooit nooit.”
Frank Evenblij
Weliswaar geboren in Leidschendam, groeide de voormalige Jakhals op in Den Haag. Eind jaren tachtig werd hij supporter van de Tricolores, door voetbalplaatjes te verzamelen van het toen razend populaire Panini. “Bijna elke week moet ik wel een keer uitleggen, waarom ik als Hagenees voor Willem II ben en niet voor ADO Den Haag. Maar Willem II was vanaf mijn tiende levensjaar mijn club, vanwege de historie en het Tricolores shirt.”
Peter Galle
Het waren niet alleen de supporters, spelers en staf die mooie herinneringen hebben aan de Champions League. Ook het toenmalige bestuur van Willem II maakte de gouden periode mee en Peter Galle, die al sinds 1969 aan de club verbonden haalde enkele anekdotes aan. “Als bestuur reisden we met de ploeg mee naar Frankrijk, Rusland en Tsjechië en werden daar ontvangen door de besturen van Bordeaux, Spartak en Sparta. Een hele belevenis was dat, want ik heb toen moeten uitleggen dat Willem II uit Tilburg kwam en we echt met het eerste team zouden aantreden.” De huidige “hooliganmanager” vervolgde zijn verhaal met meerdere gebeurtenissen, waaronder een vergeten, maar teruggebrachte bierpul vanuit Praag.
Feestavond
Naast de prominenten op het podium, waren ook andere spelers uit het CL seizoen. Mark Schenning, Marcel Valk, Erwin Hermes en Delano Hill waren naar het Koning Willem II Stadion gekomen en ook Jan “Doc” Vioen ontbrak niet. Na het “podiumwerk” in de (hoe toepasselijk) Co Adriaanse Zaal, toog iedereen zich naar het Paleis. Daar begon de feestavond met medewerking van Henry Huijsmans en DJ Rigter.
Gedurende de hele avond konden er lootjes gekocht worden voor de loterij, waarbij de hoofdprijs een VIP arrangement was voor twee personen bij een thuiswedstrijd. Winnaars kunnen via de mail contact opnemen met de Supportersclub.
Uitslag loterij
1e prijs: 229
2e prijs: 816
3e prijs: 940
4e prijs: 397